Mieszkańcy gminy Goraj uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w ramach projektu „Zasmakuj w tradycji”. Warsztaty odbyły się 23 maja 2014 w restauracji PRESTIŻ.
W gotowaniu wzięło udział prawie 30 osób, które były podzielone na cztery grupy. Wśród tych osób byli przedstawiciele: Stowarzyszenia Kobiet Goraja „Kobieta Aktywna”, Stowarzyszenia Inicjatyw Społecznych „Zagrodzanie”, Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Gorajskiej „Gorajszczyzna”, KGW Zastawie, KGW Zagrody, Nieformalna Grupa „Cebularze”, Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej, Chór Parafialny i osoby indywidualne.
Cztery grupy gotowały od okiem trzech kucharzy, przewodził im Tomasz Zalewski. Gotowano: chłodnik pomorski i parowańce z serem. Oprócz przyrządzania potraw przy pomocy specjalistów uczestnicy i goście warsztatów mogli posmakować regionalnych potraw. Nie zabrakło zupy cebulowej – która znajduje się na liście krajowych tradycyjnych produktów regionalnych. Furorę robił placek cebulowy, który podobnie jak zupa zsotał przygotowany przez Stowarszynie Kobiet Goraja ?Kobieta Aktywna?, piróg biłgorajski wykonany przez KGW Zastawie oraz dania średniowieczne: Kołacz i maczanka dworska przygotowane przez stowarzyszenie „Gorajszczyzna”. Zachwycali się tymi potrawami również lubelscy dziennikarze, którzy przeprowadzili kilka wywiadów na temat rodzimych przysmaków. Ponadto na stole regionalnym znalazły się równie smaczne inne dania np: zapiekanka cebulowa, nalewki i wina z owoców i ziół, placki babcine oraz pyszne ciasta.
Po degustacji dań regionalnych i dań przygotowanych pod okiem kucharzy krótką część artystyczną przygotowała Grupa Kabaretowa GIEZ działająca przy Gminnym Ośrodku Kultury w Goraju.
„Zasmakuj w tradycji” to projekt mający promować tradycyjne produkty kulinarne Lubelszczyzny. Podczas warsztatów uczestnicy pod okiem profesjonalistów przygotowują wybrane potrawy. Projekt jest realizowany przez Lokalne Grupy Działania: „Ziemia Biłgorajska”, „Ziemia Kraśnicka” i „Kraina wokół Lublina”.